Moments of fame

Vorige week reed ik diep na middernacht na een gezellig verjaardagsfeestje zoals gewoonlijk alcoholvrij naar huis. Wetend dat ik ondanks het late tijdstip toch nog een rondje met Buck moest lopen, waardoor ik langer in bed kon blijven. Met name die laatste gedachte stemde me blij. Zo mijmerend werd ik opgeschrikt door een melding van mijn telefoon. Twitter liet mij weten dat ik vermeld was in een tweet. Ik ben nieuwsgierig van huis uit, maar vond het toch verstandig de melding niet al rijdend te lezen. Ik zat nog achter het stuur niet waar. Thuisgekomen werd mijn nieuwsgierigheid onder het lopen met Buck gelijk bevredigd. Ik werd genoemd door een Amerikaanse trendwatcher op eventmarketinggebied.

Schermafbeelding 2014-11-11 om 09.27.34

Ruim 4100 volgers

De tweet en de bijgaande link in mijn telefoon geopend, maar ik zag niets waarom ze mij (en nog iemand anders in Nederland) hadden vermeld. Dus heerlijk onder de wol gekropen en een behoorlijk aantal uur later werd ik zonder kater wakker en wilde de tweet toch aan een nader onderzoek onderwerpen. Dus nu via de laptop de tweet weer opgehaald en de bijbehorende link aangeklikt. Wat schetst mijn verbazing. Naast een aantal berichten van gerenommeerde eventmarketeers werden ook mijn tweets gepubliceerd. Mijn laatste tweets stonden in een Amerikaans blad! Dat doet tóch wat met je. Het blad heeft op twitter 4100 volgers. Niet misselijk. Dus trots als een pauw geretweet. Dit moest de wereld natuurlijk weten!

Het doet wat met je

Weer een paar dagen later nog eens gekeken en wat denk je: niets meer te zien. Ook dát doet wat met je. De vluchtigheid van succes én van Twitter werd in één oogopslag weer duidelijk. Nu na een nader onderzoek staan de tweets er nog wel, maar nu in het archief. Dus een kwestie van zoeken en naar beneden scrollen om mijn tweets weer tegen te komen. En ik weet nu ook waardoor het komt dat ze vermeld zijn. Ik gebruik bij mijn (blog)tweets #eventmarketing. En de zoekmachine zoekt op die bewuste #. En elke 13 uur wordt er ververst. Wat wel weer aardig is om te constateren is dat volgers die mijn tweets mét de #eventmarketing retweeten ook weer door deze digitale krant gevonden worden.

Het applaus verstomt

En zo kan het ook met evenementen gaan. Je bent maanden aan het voorbereiden, adviseren en aan het organiseren. Je beleeft het evenement als organisator en marketeer intens, maar daags erna gaat de waan van de dag weer gewoon door en is het applaus al weer weggestorven. Hoewel ik mijzelf tot Applaus Marketeer heb gebombardeerd, is dat applaus niet het doel op zich. Het is niet zo dat ik aan het eind van een succesvolle bijeenkomst na het vertrek van de laatste gasten denk: “Er is lang en hard geklapt, missie geslaagd, einde oefening.”

Nu komt het er op aan

Dat is in het evenementenvak overigens wel een enorme valkuil. De nazorg is een ongelooflijk belangrijke component van mijn vakgebied. En helaas wordt dit onderdeel vaak of helemaal niet meegenomen of maar half-half ingericht. Bijvoorbeeld door wel een enquête te houden, maar vervolgens niets met de resultaten te doen. Of door tijdens het evenement aan de aanwezigen beloften te doen, om die vervolgens niet na te komen.

Een aangename afdronk

Bij klanten en prospects is het wel degelijk de bedoeling dat de afdronk van een evenement langer doorwerkt dan tot hun eigen voordeur. Je fêteert, informeert of inspireert je relaties niet voor niets. Je wilt hier wel degelijk iets mee bereiken. Je wilt dat je klanten of prospects na het event openstaan voor een gesprek met een account manager. Je wilt dat ze in hun sociale kring in geuren en kleuren vertellen over de bijzondere bijeenkomst. Of dat ze de loftrompet over je bedrijf afsteken op social media. Maar het kan ook zijn dat klanten met de nieuw verworven kennis hun eigen zaken weer eens tegen het licht gaan houden. Of op andere ideeën komen. Allemaal ingangen om verder in gesprek te raken en hun betrokkenheid bij jouw bedrijf te verhogen.

It’s all about engagement

Vergeet ook niet dat een event niet op zich staat. Elk event maakt onderdeel uit van een uitgekiende marketingmix. Een combinatie van zowel off- als online activiteiten die er samen voor moeten zorgen dat de relatie zich meer en meer met jouw bedrijf verbonden voelt. De engagement vergroten, zoals dit ‘in mooi Nederlands’ heet…

Applaus is dus een absolute graadmeter, maar het echte werk begint daarna eigenlijk pas. Ik reken mezelf tot de eventmarketeers die de nazorg binnen alle bijeenkomsten een belangrijke plek toebedeelt. “Moments of fame” zie ik vooral als prikkels die mij inspireren om het commitment op de lange termijn scherp op mijn netvlies te houden. En dus ben ik altijd bezig om te bedenken hoe het succes van een bijeenkomst in concrete resultaten kan worden omgezet. Over deze Return On Experience (ROE) later meer.

Linkedin iconfacebook iconpinterest icontwitter icon 

2 gedachten over “Moments of fame

  1. Wow, goeie tekst. Helemaal eens. Een event is nooit een doel op zich, maar een onderdeel van de klantreis. Een belangrijke (tussen)stop naar het einddoel, de loyaliteit van de relatie. Uiteindelijk zijn loyale klanten het goud van de organisatie. Loyale klanten zijn goede klanten en goede klanten delen hun ervaringen met potentiële klanten. Jouw ambassadeurs. Mirjam is DE persoon die dat snapt!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s