Groepsdynamiek en voortschrijdend inzicht

Terug van een weekje skivakantie in la bella Italia! Voor mij een genot om weer eens Italiaans te spreken. Het skigebied in de Dolomieten is werkelijk onnavolgbaar in aantallen pistes, liften en ontelbare gelegenheden waar je van de onovertroffen Italiaanse keuken kunt genieten. Ondanks de dagelijkse skitochten er helaas toch een paar pondjes bij gesnoept. Gelukkig moet ik met Buck dagelijks wat kilometers maken..

Alles zat mee: leuk gezelschap, gezellig onderkomen, best wel goed weer en last but not least: prachtige sneeuw. Ik was als laatste bij een groep van 24 personen aangehaakt die uiteindelijk bestond uit 12 volwassenen en 13 kinderen, die op hun beurt weer een leeftijdsvariatie hadden van 5 t/m 16 jaar. Een soort van MSC (Mixed Ski Club).

Binnen een dag was ik volledig geïntegreerd in de groep. Een bont en gevarieerd gezelschap. Van piloot tot gespecialiseerd arts en van zeer geslaagd ondernemer tot succesvolle jazz-zangeres. En alles wat daar tussen zit. In iedere groep heb je natuurlijke leiders en zijn er volgers. Zo ook hier. Het deed mij denken aan a normal day at the office. Iemand komt met een plan dat door een aantal wordt omarmd, een paar hebben er bedenkingen bij en de rest volgt gedwee. Hierop volgt een ingewikkelde discussie en wordt het plan aangepast en opnieuw ingediend. Om vervolgens te worden afgeschoten en uiteindelijk op het allerlaatste moment alsnog aangepast te worden. Niets menselijks is ons vreemd.

Ik weet als geen ander dat het lastig is om met een voorstel te komen dat in één keer wordt geaccepteerd. Er spelen diverse belangen mee en daar moet je rekening mee houden. En er zijn altijd aanpassingen. Ook tijdens de implementatie. Kenners noemen dat voortschrijdend inzicht. En in onze groep waren er dagelijks veel inzichten. Dat leverde een enkele keer irritatie op, maar was uiteindelijk ook amusant.

Ook in je werk moet je je flexibel kunnen opstellen. Flexibel gedrag wil zeggen: je eigen houding en opvattingen vrijwillig aanpassen aan veranderende omstandigheden in je (werk)omgeving. Flexibiliteit is een competentie die werkgevers in werknemers als heel positief waarderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat flexibiliteit op de derde plaats komt (na werkervaring en persoonlijkheid) daar waar het gaat om aannemen van nieuwe werknemers.

Als echte applausmarketeer moet ik wel flexibel zijn. Zodra er een nieuw (sponsor)plan wordt gemaakt, dien ik rekening met alle stakeholders te houden. Als het plan eenmaal door de ballotage is gekomen, begint de implementatie. En tijdens een evenement gaat altijd iets mis. De kunst is dan om flexibel met de situatie om te gaan. Niet meer vasthouden aan het oorspronkelijke plan, maar creatief de situatie redden. Deze  kunst wordt pas met een kapitale K geschreven als niemand door heeft gehad dat er van het plan is afgeweken.

Over flexibiliteit gesproken:

Linkedin iconfacebook iconpinterest icontwitter icon 

Plaats een reactie